logotyp
Skottorps Bygghandel AB

Takpannor - Skottorps Bygghandel AB

Filter

LÄS MER
Taket är kanske inte något du tänker på så där varje dag, varje vecka eller ens varje månad. Det bara finns där. Och det är väl bra så. Men taket är en viktig del av ditt hus. Det ska tåla regn, sol, snö och hårda vindar i många år. Att underhålla taket regelbundet är därför en klok investering. Här hittar du information, tips och råd om tegel- och betongtak. Om det är något du inte hittar eller undrar över, tveka inte att kontakta din lokala XL-BYGG-butik.

Generellt om takpannor

Taket på ditt hus ska inte bara skydda genom att hålla huset torrt och varmt utan även vara vackert och skapa ett enhetligt intryck. Låt därför övriga byggnaden inspirera dig i valet av färgskala och ytbehandling när det är dags att köpa nya takpannor. Huset ska spegla den du är och tveka inte på att sätta din alldeles egna prägel på ditt hem. Våra leverantörer Benders, Monier och S:t Eriks har ett stort sortiment med takpannor som innehar egenskaper som passform, slitstyrka och frostbeständighet. Ett stort antal färgkulörer och flertal ytbehandlingar gör det roligt att försöka hitta just din stil. I våra butiker kan du hitta allt från exklusivt glaserade tegelpannor till kostnadseffektiva betongpannor.

Viktigt att tänka på: Underlaget är superviktigt! 

Välj en typgodkänd kvalitetspapp eftersom det förlänger livslängden på ditt tak och följ alltid tillverkarens rekommendationer när det gäller tjocklek på strö- och bärläkt samt avståndet mellan läkten. 

Taklakt_863x200.jpg

Om tegeltak

Taktegel är ett rent naturmaterial som bara blir vackrare med åren. För många är tegeltak det enda valet. Det ger ett klassiskt utseende och efter några år, när vädret har börjat patinera pannorna, är det riktiga teglet kanske det snyggaste tak du kan ha. Tegelpannor har använts som taktäckningsmaterial i flera hundra år och är väldigt klassiskt. De tillverkas i lera som är ett keramiskt material. Leran formas i särskilda pressar, torkas och bränns därefter i hög temperatur. Tegel har lång hållbarhet och åldras vackert. Tegelpannorna finns i många kulörer och nyanser, men vanligast är den klassiska röda. Det finns både en- och tvåkupiga pannor, falsat och ofalsat tegel samt särskilda pannor för flacka tak. Väljer du ofalsade tegelpannor, bör taklutningen vara minst 22 grader. I annat fall kan vatten tränga in mellan pannor och undertak.

Ett falsat taktegel är lätt att lägga och ligger säkert, och tack vare att tegel är ett förhållandevis lätt material är arbetet inte speciellt tungt. Lertegel har dessutom lång livslängd. Det är inte ovanligt att taket kan ligga i över 40 år utan problem. Så gör du en investering i ett tegeltak - och gör ett noggrant underarbete - kan du njuta av att ha ett tak som håller lång tid framöver. Våra taktegel ger förutom en exklusiv och vacker yta till ditt hus, ett tak som håller. Bättre än något annat faktiskt. Enligt undersökningar där man jämfört dessa med exempelvis plåt har man sett att betong och framför allt tegel är de material som håller bäst och längst. Det gör att du kan känna dig säker på att ditt tak från XL-BYGG kommer att hålla en lång tid framöver.

Tak_tak_863x200.jpg 

Se produktblad, NCS-koder (färger), storlekar och annan bra information genom att klicka på tegelpannans namn.


  Tegelpannor-samlade2.png

  HOLLANDER            KDN VH              TURMALIN     VITTINGE KLASSISK       NORTEGL         VITTINGE ORIG           NOVA  


 

Om betongtak

Betong är ett naturligt, starkt och lätthanterligt material, inte minst på tak. Betongpannor har hög precision, och är lätta att lägga. De finns i många färger och ytbehandlingar vilket gör det enkelt att hitta rätt takpanna för ditt hus. Det finns många fördelar med betongpannor på tak. För det första är livslängden lång. Om underlagstaket och övrigt underarbete görs noggrant - och du håller koll på underlagstak och läkt - har du ett tak som håller i årtionden framöver. Dessutom är betongtak förhållandevis billiga. Med dagens snygga ytskikt får du ett estetiskt tilltalande tak till bra pris. Välj mellan traditionellt utseende eller ett mer modernt. Du kan också välja mellan en rad olika färger - allt från svart till klassisk tegelkänsla.  

Hustak_863x200.jpg

Se produktblad, NCS-koder (färger), storlekar och annan bra information genom att klicka på betongpannans namn.


  Betongpannor-samlad-storlek-mindre.png

JÖNÅKER ELEGANT   JÖNÅKER POLAR     JÖNÅKER PROT.2         MINSTER              ZANDRA PROT.2      ZANDA RUSTIKK


 

Renovera ditt tak

Kloka husägare tänker på taket först. Självklart vill vi att du ska välja en snygg takpanna som passar till just ditt hus. Taktegel håller dubbelt så länge som betongpannor, men hur ser det ut under pannorna? Taket är så mycket mer än bara det som syns. Under ytan finns stora möjligheter att spara energi, så passa på att isolera! Ta bort tjärpappen och lägg på Divoroll som underlagstak, då får du ett tak som andas.

Tak_monier_863x200.jpg

Här får du hjälp med att göra en takpåbyggnad, med instruktioner och ritningar.

Anders Öfvergård berättar mer om tak 


Monterat & Klart

För dig som inte vill, kan eller har tid erbjuder vi konceptet Monterat & Klart. Behöver du nya dörrar, fönster, ett nytt tak eller golv så kontaktar du bara oss på XL-BYGG. Med hjälp av hantverkare som vi jobbar med på din ort utför vi jobbet från början till slut. Du slipper hantera olika aktörer och får en riktig helhetslösning på en enda faktura. 

Vi utvecklar våra tjänster och behöver din åsikt. Vill du delta i en kort undersökning kring vår webbplats, den tar endast ca 3-5 minuter att besvara?

OK Nej tack